Makkelijk een personeelsplanning maken?

M

Het maken van een personeelsplanning kan knap lastig zijn. Het is dus ook niet gek dat roosters niet altijd op tijd af zijn of niet helemaal kloppen. Via ShiftBase kun jij je personeelsplanning gemakkelijk maken. Er bestaat online personeelsplanning software via hun website zodat het jou een stuk gemakkelijker wordt gemaakt om het rooster eindelijk goed in elkaar te zetten en ook nog eens op tijd klaar te krijgen. Jouw personeel zal jou daar ontzettend dankbaar voor zijn aangezien iedereen een eigen agenda heeft en niet te lang wil wachten op een dergelijk rooster. Iedereen heeft daarnaast ook het recht om te weten waar hij of zij aan toe is als het gaat om de momenten waarop verwacht wordt dat zij moeten werken. Het loont dus om altijd op tijd jouw rooster of personeelsplanning af te maken. 

Wat zijn precies de voordelen van personeelsplanning software?

Deze software wordt de laatste jaren steeds vaker gebruikt voor het maken van werkroosters maar er zijn ook veel planners die de roosterspanning maken in excel bijvoorbeeld, onderdeel van Microsoft Office. Het grootste nadeel van het gebruiken van Excel is dat het ontzettend onnodig veel tijd kost om een rooster te maken. Er Zijm aldus veel betere oplossingen voor het maken van een strategische personeelsplanning en dat kan via de website van Shift Base. Een eerste voordeel is dus dat het veel tijd scheelt. Daarnaast is een groot voordeel van het gebruiken van deze software ook nog dat de beschikbaarheid en afwezigheid van personeel in het rooster kan worden getoond, dit is niet zo bij een rooster in Excel. 

Hoe zorg je voor een goed rooster?

Waar moet goed rooster of een personeelsplanning aan voldoen? Dat zijn in ieder geval de volgende vereisten:
 
  • Duidelijk wanneer de medewerkers moeten werken
  • Daarnaast ook duidelijk zichtbaar hoe laat de begin- en eindtijd zijn
  • Welke dagen de medewerkers op afwijkende tijden moeten beginnen
Het is daarnaast absoluut aan te raden om een paar weken voordat het rooster moet worden gepubliceerd, de medewerkers erop te attenderen dat ze hun beschikbaarheid moeten sturen. Het is namelijk altijd zo dat sommige medewerkers hun beschikbaarheid een te laat opsturen of op dagen kunnen werken dat ze eigenlijk achteraf toch niet kunnen. Denk ook eens aan bepaalde vakanties en feestdagen en dan met name in de horeca. Je wilt toch niet dat jij als enige moet werken en jouw personeel gewoon kan feestvieren? Als jij degene bent die de personeelsplanning moet maken kun je maar beter zorgen dat jij dit soort praktijken voorkomt. Het maken van een goed rooster kost wat oefening maar ze zeggen ook wel, oefening baart kunst. Als jij het werkrooster af hebt dan kun je daarnaast ook zorgen dat herhalende diensten worden ingeroosterd. Het voordeel is dat je dan een standaard rooster kunt maken en deze eenvoudig kunt aanpassen. Zo hoef je niet steeds een nieuw rooster te maken, je kunt gewoon verder gegaan met de oude versie. Handig toch? Zorg er daarom voor dat jij het gebruiken van deze software onder de knie krijgt en jij kunt aan de slag!