Waar begint het mee bij een sportbeleidsplan?

W

Sporten is in het dagelijkse leven enorm belangrijk. Zo begint het al vanaf kleins af aan. Kinderen moeten veel bewegen en veel sporten om een goede start te maken. Later wordt het natuurlijk ook steeds belangrijker omdat we door school en werk, minder gaan bewegen. Voor volwassenen is het dan ook nog belangrijker om te blijven sporten aangezien het bevorderlijk is voor de gezondheid. Kortom, er zal vrijwel altijd vraag zijn naar sport. Een goed sportbeleidsplanis dan ook belangrijk voor de buurt waar je woont! Ben je benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? Lees dan snel verder!

Waar begint het mee bij een sportbeleidsplan?

Voordat er een echt beleidsplan geschreven kan worden, is het vereist om eerst onderzoek te doen naar de huidige vraag en aanbod. Zo moet er onderzocht worden wat voor mensen er in de buurt wonen en hoeveel dan ook de vraag is naar sport, en dan ook welke sport. Zo kan je het zijn dat er aangenomen wordt dat er veel mensen willen voetballen, terwijl ze juist willen basketballen. Het is dan enorm zonde wanneer er een voetbal veld wordt aangelegd en dat deze dan niet wordt gebruikt. Daarnaast moet ook worden onderzocht wat het huidige aanbod is in de buurt. Hoeveel verenigingen zijn er en wat bieden deze aan? Door dit te onderzoeken kan er gekeken worden naar hoeveel er van de vraag al wordt opgelost.

Sportbeleidsplan opstellen en uitvoeren

Wanneer er een goed onderzoek gedaan is, dan kan je beginnen aan het opstellen van het sportbeleidsplan. Het vooronderzoek is dan ook enorm belangrijk omdat je anders niet aan de slag kan. Een beleidsplan moet zo ook enorm goed zijn onderbouwt. Wanneer dit niet zo is, is er maar een kleine kans dat deze wordt goed gekeurd. Wanneer deze is goed gekeurd kan de uitvoer gaan beginnen en zo dan dus ook de realisatie.