Handige informatie bij het invullen van gezondheidsverklaring als het gaat om alcohol en drugsgebruik

H

Bij het invullen van de gezondheidsverklaring van het CBR komt u een vraag tegen die gaat over alcohol en drugsgebruik in het verkeer. Deze vraag is: Heeft u in de afgelopen vijf jaar overmatig gebruik gemaakt van alcohol drugs of andere verslavende middelen? Het kan zijn dat u twijfelt over hoe u de vraag moet invullen omdat u bijvoorbeeld niet weet waar de grens ligt. In dit artikel wordt meer duidelijkheid gegeven over hoe deze vraag in elkaar zit. Over de Gezondheidsverklaring Alcohol kunt u hier meer lezen.

Waarom wordt deze vraag gesteld?

Het CBR wil weten of een mogelijke verkeersdeelnemers geschikt zijn om veilig de weg op te gaan. Door het stellen van deze vraag kan het alcohol en drugsgebruik in kaart worden gebracht. Alcohol en drugsgebruik hebben negatieve effecten op het rijgedrag van bestuurders en daarom is het voor uw persoonlijke en in het algemeen belang het beste dat overmatige gebruikers tijdelijk geweerd worden uit het verkeer. Heeft u in de afgelopen vijf jaar te veel gebruik gemaakt van verslavende middelen dan moet u dit daarom aangeven. Maar wat is teveel alcohol en drugsgebruik?

Hoeveel alcohol en drugs is teveel?

De vragen die het CBR stelt geven al erg veel verduidelijking. Dit zijn de volgende vragen:

– Kunt u moeilijk zonder alcohol of drugs?

– Rijdt u regelmatig onder invloed van alcohol of drugs?

– Bent u in de afgelopen vijf jaar hiervoor behandeld?

U zult moeten antwoorden met ‘’ja’’ als een of meerdere vragen voor u gelden. Toch kan dit verwarring geven, want bij hoeveel is dit precies? Om u hierover een eenduidig antwoord te geven is lastig, maar er zijn wel een paar regels die u kan volgen. Als u voelt dat u zich niet lekker voelt als u geen drugs of alcohol gebruikt dan kunt u ja zeggen op de eerste vraag. Bij de tweede vraag wordt met regelmatig een of meerdere keren per week rijden met een alcoholpercentage van boven de 0,5 promille (voor ervaren bestuurders) bedoeld. Mannen bereiken dit percentage al bij twee glazen alcohol en vrouwen al bij iets minder dan dat. Bij het gebruik van drugs is dit limiet lager (check hiervoor limieten van drugsgebruik op deze website) De laatste vraag is erg duidelijk. Als u een keer behandeld bent, check dan goed deze behandeling begonnen is. Valt deze in de afgelopen vijf jaar dan kunt u ook met ‘’ja’’ antwoorden op de vraag. Onthoudt dat het erom gaat dat alcohol en drugs geen slechte impact mogen hebben op uw rijgedrag. Is dit wel zo dan gebruikt u teveel alcohol of drugs. 

Wat wordt bedoeld met andere verslavende middelen?

Het kan ook bijvoorbeeld dat u overmatig gebruik maakt van medicijnen. Dit kan opgemerkt worden als het gebruik van drugs. Er wordt namelijk geen onderscheid gemaakt tussen bepaalde soorten medicijnen en drugs doordat ook dezelfde negatieve effecten kunnen hebben. Een voorbeeld hiervan is medicinale cannabis of ADHD-medicatie welke een sterk verdovend effect hebben) Lees vaak goed de verpakking en de bijsluiter van de medicijnen of vraag het anders aan uw apotheker of u met bepaalde medicijnen mag autorijden.